Întrunirea Miniștrilor de Externe a țărilor NATO

8 decembrie 2016

Comments are off for this post.
Întrunirea Miniștrilor de Externe a țărilor NATO

Timp de două zile a avut loc Întrunirea Miniștrilor de Externe a țărilor NATO la Bruxelles (miercuri, 7 decembrie 2016). Aceștia au făcut progrese într-o serie de subiecte-cheie, inclusiv și cooperare cu Uniunea Europeană. Aliații au aprobat o serie de circa 40 de măsuri pentru avansarea lucrului împreună al celor două organizații: NATO și UE- inclusiv cu privire la combaterea amenințărilor hibride, apărarea cibernetică, și de a face vecinătatea lor comună mai stabilă și sigură. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a numit acordul „o piatră de hotar în relațiile noastre”, adăugând că „nici o organizație nu dispune de întreaga gamă de instrumente pentru a aborda noile provocări de unul singur, dar lucrând împreună suntem o forță puternică pentru totdeauna.” De asemenea, miniștrii au luat act de eforturile Alianței de a proiecta stabilitatea, ajutând la consolidarea unei instituții puternice în țările partenere, de formare a forțelor locale, precum și combaterea terorismului. Miniștrii au examinat progresele înregistrate cu privire la eforturile NATO de a sprijini combaterea Coaliției ISIL, de instruire a ofițerilor Irakieni și operațiunile maritime în marea Mediterană. De asemenea, miniștrii au discutat situația din Balcanii de Vest și angajamentul Alianței pentru partenerii săi din regiune.
La o reuniune a NATO-Ucraina, Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin,și Secretarul General NATO a subliniat „susținerea” pentru Ucraina. Secretarul General a avertizat că problemele grave de securitate împiedică progresul spre o soluționare politică a conflictului. Domnul Stoltenberg a subliniat, de asemenea, angajamentul NATO față de suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială, și eforturile de reformă ale țării.
În cele din urmă, la o întâlnire la care au participat Ministrul de Externe Afgan Salahuddin Rabbani, miniștrii au discutat despre misiunea NATO de a instrui, de a asista și consolida forțele de securitate Afgane, și au reafirmat sprijinul pentru țară, în timp ce guvernul Afgan a declarat că va continua mai departe implementarea reformelor.