Lecția publică „Tehnici de bază de manipulare a conștiinței maselor prin intermediul mass-media”

26 septembrie 2017

Comments are off for this post.
Lecția publică „Tehnici de bază de manipulare a conștiinței maselor prin intermediul mass-media”

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova a organizat la data de 25 septembrie un eveniment public cu genericul “Tehnici de bază de manipulare a conștiinței maselor prin intermediul mass-media”.
Activitatea are drept obiectiv consolidarea capacităților mass-mediei autohtone, ofițerilor de presă și a formatorilor de opinie privind efectele dezinformării și propagandei.
Invitat special la eveniment a fost dl Anton Mikhnenko, editor, Ukrainian Defense Review Magazine, expert al Centrului pentru armata, conversie și studii de dezarmare din Ucraina.

Dl Anton Mikhnenko pe parcursul lecției a prezentat tehnicile de bază utilizate de către mass-media pentru a dezinforma și manipula, acestea fiind următoarele:

1. Minciuna
2. Informații parțial inventate
3. Transferul accentelor
4. Răsturnarea faptelor și interpretarea declarațiilor (cuvintelor) în afara contextului
5. Specificul traducerii
6. Ascunderea detaliilor importante
7. Trimiterea către resursa străină „autoritară”
8. Amestecarea mai multor elemente (rupt din context, informații furnizate incomplete, trimiterea la autoritate, inexactitatea intenționată a traducerii etc.)
9. Temeri/frica
10. Folosirea diferitelor stereotipuri, care provoacă o reacție negativă la populație
11. Trimiterea către surse anonime
12. Experții au voie să vorbească
13. Intimidarea prin intermediul unui scenariu alternativ.

Invitatul a prezentat exemple la fiecare tehnică de manipulare pentru a facilita perceperea mai ușoară de către public a acestui subiect. De asemenea, dumnealui a prezentat un set de recomandări necesar de a fi implementate de către stat, mass-media, societatea civilă, acestea fiind: formarea individului ca personalitate; formarea gândirii critice cu referire la informația obținută; crearea platformelor de discuții comune de analiză a informației; instruirea jurnaliștilor privind modul de prezentare corectă și echidistantă a informației.

În cazul în care aveţi careva întrebări, sau sugestii în acest sens, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de mail [email protected] sau la numărul de telefon +373 79 305 849.