Reuniunea Miniștrilor Apărării ale țărilor membre NATO

16 februarie 2017

Comments are off for this post.
Reuniunea Miniștrilor Apărării ale țărilor membre NATO

În perioada 15-16 februarie se desfășoară Reuniunea Miniștrilor Apărării ale țărilor membre NATO la Bruxelles. Reuniunea este axată pe asigurarea rezistenței și flexibilității NATO în fața provocărilor în continuă evoluție. Miniștrii vor examina progresele înregistrate în implementarea forțelor de descurajare a NATO în partea de est a Alianței și o să evalueze acțiunile Alianței în lupta împotriva terorismului.
 
Miniștrii, de asemenea au decis asupra creării unui nou centru (HUB) regional aflat în partea de Sud a Alianței, cu sediul în Comandamentul Forțelor Întrunite NATO din Napoli. Acest lucru va ajuta Aliații să coordoneze informațiile privind țările aflate în criză și o să permită abordarea unor alte provocări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Joi (16 februarie 2017), Miniștrii vor discuta următorii pași necesari de a fi implementați pentru a moderniza structura de comandă a NATO. Ei vor aborda, de asemenea, modul în care NATO poate mai bine contracara atacurile cibernetice, care sunt din ce în ce mai frecvente și mai complexe.
La fel, în a doua zi a reuniunii, miniștrii se vor întâlni cu Ministrul Georgian al Apărării, Levan Izoria pentru a evalua situația de securitate din Georgia și să revizuiască reformele în curs de desfășurare ale Guvernului Georgiei. NATO își menține angajamentul ferm de a ajuta Georgia să îmbunătățească capacitățile de apărare și a avansa pe calea către aderarea la NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat joi (16 februarie 2017), modul în care Alianța își va consolida prezența aeriană și maritimă în regiunea Mării Negre. Secretarul General a declarat, de asemenea, în cadrul conferinței de presă, că NATO va moderniza structurile sale de comandă ca răspuns la noile provocări de securitate.

Aliații în cadrul Reuniunii au evidențiat importanța relației transatlantice și necesitatea continuării adaptării NATO la noul mediu de securitate. S-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare, precum şin pe dezvoltarea contribuţiei Alianței Nord-Atlantice la eforturile internaţionale de proiectare a stabilităţii. Discuţiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabilă a responsabilităţilor şi pe contribuţiile concrete ale aliaţilor la securitatea şi apărarea comună. Cu acest prilej, miniştrii apărării au reiterat angajamentul pentru creşterea bugetelor alocate apărării, asumat de statele NATO la Summit-ul din Ţara Galilor.
Dezbaterile au abordat şi eforturile de contracarare a ameninţărilor complexe provenite din sudul Alianţei, context în care miniștrii au fost de acord că organizația trebuie să îşi asume un rol sporit în anihilarea terorismului.

Discuțiile din cadrul Reuniunii Miniștrilor Apărării ale țărilor membre NATO fost centrate în jurul următoarelor subiecte majore:

– Puterea și flexibilitatea Alianței
– Descurajarea spre Est
– Lupta împotriva terorismului
– Crearea unui Hub regional în Sud
– Securitatea cibernetică
– Georgia